İş

Şirketlerin giderlerinde çalışanların payı azalıyor

2023 yılı için taban fiyat belirleme sürecinde yapılacak artışın istihdam kayıplarına yol açacağı görüşü iş dünyasının farklı temsilcileri tarafından dile getirilirken, resmi bilgiler iş dünyasının çalışma maliyetinin düştüğüne işaret ediyor. .

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yıllık sanayi ve hizmet istatistiklerine göre üretim değerlerine göre çalışan maliyeti 2016’da yüzde 15 ile son yılların en yüksek seviyesine ulaştı ve düşüş trendine girdi. Yapılan son araştırmalara göre bu oran yüzde 10’a düşürüldü.

Son verilere göre, finans ve sigortacılık faaliyetleri hariç şirketlerin üretim maliyeti 9,85 trilyon TL, işçilik maliyeti ise 1,02 trilyon TL olarak kayıtlara geçti.

Büyüme verilerine de yansıdı.

Üretim maliyetlerine kıyasla çalışanların kapsadığı sınırlı alan, makro düzeydeki büyüme verilerinde de kendini gösterdi.

TÜİK’in gayri safi yurtiçi hasıla bilgilerine göre, işgücü ödemelerinin gayri safi katma değer içindeki payı 2022 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 26,3’e geriledi. 2016 yılı üçüncü çeyreğinde bu oran yüzde 35,3’e yükseldi.

2022’nin üçüncü çeyreğinde çalışanların aldığı pay, son üçüncü çeyrekler bazında son 20 yılın en düşük oranı oldu.

Baz fiyat için işverenlerin maliyet şikayeti

Asgari fiyat belirleme çalışmaları sırasında ekonomi kamuoyunda taban fiyattaki artışın firmalara maliyet yaratacağı ve enflasyona yol açacağı tartışmaları dikkat çekti.

İş dünyasının pek çok temsilcisi, asgari fiyattaki artışın maliyetleri artıracağını ve firmaların rekabet gücünü olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Asgari fiyat açıklandıktan sonra bile iş dünyası kuruluşlarının temsilcileri bu konuya dikkat çekti. Kocaeli Sanayi Odası ve İktisadi Kalkınma Odası Vakfı Lideri Ayhan Zeytinoğlu, Bloomberg HT’de katıldığı yayında, 2023 yılı için belirlenen asgari fiyatın Anadolu’daki KOBİ’ler için yüksek bir rakam olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Geçen yıldan bu yana bakarsak yüzde 100’e yakın bir artış var. Bu artış, düşen enflasyon oranının üzerindedir. Asgari ücrete tabi olan çalışanlarımızın yüzde 38’inin gıda alımlarında gerçekten sorun yaşamamasının üretimin daha iyi yapılması açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Anadolu’daki KOBİ’ler bu rakamla çalışmakta zorlanabilirler. 2023’te ikinci bir zam istemiyoruz çünkü baz etkisiyle enflasyonda ciddi düşüş olacak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu