Ekonomi

Borç tavanı görüşmeleri, TCMB’nin yeni önlemleri, Çin’in zayıf verileri: Piyasalarda neler oluyor?

Investing.com – Washington’daki üst düzey müzakereciler, ülkenin borç limitini yükseltme konusunda yüksek riskli müzakereler için bir araya gelmeye hazırlanıyor. Ana Depo A.Ş. En son sonuçları açıklamaya hazırlanırken, ABD Nisan ayı perakende satış rakamları da açıklanacak. Öte yandan, Çin’den gelen zayıf ekonomik veriler, yatırımcıları ülkedeki COVID-19 kısıtlamalarından ilk toparlanmanın ivme kaybedebileceği konusunda endişelenmeye sevk etti. Türkiye’de ilk tür Cumhurbaşkanlığı Genel Seçimi ve 28. Milletvekili Seçimi’nin ardından TCMB, altın ve nakit odaklı tedbirler aldı.

1. Vadeli işlem süreçleri borç tavanı görüşmeleri öncesinde sabitlendi

Bakan Joe Bidenve Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthyYıl ortasında Salı günü yapılması planlanan borç tavanı görüşmelerine odaklanılmasıyla birlikte, 31,4 trilyon dolarlık borçlanma limitinin kaldırılması için son tarih yaklaşıyor.

Dow%0.08 düşerken S&P 500%0,04 azaldı ve Nasdak 100%0,08’lik bir artış yaşadı.

Majör endeksler, Biden’ın Kongre ile görüşmelerin ilerlediği yönündeki yorumlarıyla hafta sonu bir önceki seansı yeşil tamamladı.

Birinci sınıf Dow Jones Sanayi Ortalaması%0,14 artışla geniş tabanlı kapanış S&P 500%0,30 ve teknoloji yoğun Nasdaq Kompozit%0.66 arttı.

2. Borç limitini yükseltmek için son tarih yaklaşıyor

Reuters’in haberine göre Demokrat ve Cumhuriyetçi milletvekilleri, Biden ve McCarthy’nin ortasında yapılacak kıymetli tepe öncesinde perde arkası görüşmeleri yapıyor.

Harcama önerileri konusunda her iki taraf da aynı fikirde olmasa da, Beyaz Saray, Cumhuriyetçilerin harcama sınırı taleplerini kabul etme fikrini tamamen reddetmedi.

Ancak, federal hükümetin borçlarını ödeyemeyeceği tarihin Haziran ayı başına denk gelmesi beklendiğinden anlaşma için süre daralıyor. ABD ve diğer ülkelerdeki yetkililer, böyle bir olayın dünyanın en büyük ekonomisi içinde ve dışında değerli sonuçları olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Reuters, toplantının 22:00 CEST’de yapılmasının planlandığını bildirdi.

3. Home Depot raporu ve ABD perakende satışları

Ana Depo A.Ş., Salı günü ABD’den elde edilen son kazanç partisine liderlik edecek ve karşılaştırılabilir satışlarda düşüş bildirmesi bekleniyor.

Wedbush’taki analistler, yüksek enflasyonun, yüksek faiz oranlarının ve zayıf konut piyasasının yanı sıra uzun kış sıcaklıklarının dönem boyunca talepteki yavaşlamaya katkıda bulunduğunu kaydetti. Ancak, daha uzun bir süre boyunca şirketin performansının dirençli kalması bekleniyor.

Diğer büyük perakendeciler hedefVe WalmartSonuçlarını bu hafta açıklayacak.

Bu arada ekonomik bilgi cephesinde bugün Nisan. ABD perakende numaralar açıklanacaktır. Ekonomistler, genel perakende satışların Mart ve Şubat aylarında art arda iki düşüşün ardından aylık bazda toparlanacağını iddia ediyor.

4. Çin’in ekonomik verileri hayal kırıklığı yaratıyor

Çin’de endüstriyel üretim ve perakende satışlar Nisan ayında beklenenden daha az büyürken, ülkenin sıkı COVID-19 kurallarından yeni toparlanması bazı tekleme işaretleri gösterdi.

Ulusal İstatistik Bürosu’nun verilerine göre, Çin’de endüstriyel üretimBir önceki yıla göre %5,6 artarken, son dönemdeki durgun iç ve dış talebin bir yansıması olarak analistlerin %10,9’luk tahminlerinin oldukça altında kaldı.

Diğer taraftan perakende satışlarNisan’da %21’lik büyüme varsayımlarının altında %18,4 artsa da Mart’ta görülen %10,6’lık artışın oldukça üzerinde gerçekleşti.

Çin ekonomisi 2023’ün ilk çeyreğinde tahmin edilenin üzerinde büyüdü ancak bu artış büyük ölçüde hizmet ve tüketimdeki toparlanmadan kaynaklandı.

Çin’in kilit ekonomik itici güçleri olan imalat ve gayrimenkul hala baskı altında ve bu yıl düzensiz bir toparlanmaya işaret ediyor.

5. Petrol fiyatları yükseliyor

Petrol fiyatları, yatırımcıların ABD’nin Stratejik Petrol Rezervini (SPR) yenileme planlarına ve Çin’den gelen beklenenden zayıf ekonomik verilere ağırlık vermesiyle Salı günü yükseldi.

WTI%0,35 artışla 71,36 dolardan işlem görüyordu. brent %0,36 artışla 75,50 dolara yükseldi. Her iki gösterge de Pazartesi günü arka arkaya üç kaybın ardından yükseldi.

ABD Enerji Bakanlığı’nın Ağustos ayında teslim edilmek üzere 3 milyon varil ham petrol satın alarak SPR’yi yenilemeyi hedeflediği haberi petroldeki yükselişi desteklerken, Çin’in endüstriyel üretim ve perakende satış rakamları ilgiyi azalttı.

6. TCMB, birinci tür seçimden sonra altın ve nakit para aldı

Bloomberg’in haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), hanehalkı ortasındaki yoğun altına yönelik talebi hedef alarak bir atak gerçekleştirirken, Pazar günkü seçimlerden bu yana aldığı ilk tedbirlerle kredi kartlarıyla nakit çekmeyi caydırmaya çalışıyor.

Buna göre; Bugün yürürlüğe giren düzenleme ile bankalar, kredi kartı limiti 50 bin lirayı geçen müşterilerinin kredi kartıyla yaptıkları altın ve mücevherat alımlarının yüzde 30’u oranında devlet tahvili almak zorunda kaldı.

Ayrı bir önlem, bankaları kredi kartı kullanan müşterilerden nakit çekme konusunda da cezalandırıyor. Bankalar nakit çekimlerinin yüzde 30’una eşdeğer devlet tahvili almak zorunda kalacak.

TCMB, alışılmışın dışında uyguladığı para politikası çerçevesinde, kredi arzını yönetmek amacıyla bankaların düşük getirili devlet tahvili almalarını kural haline getiriyor.

bozkurt-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu