Haber

TURİSTİN ‘BİLEZİK’ OYUNU

ANTALYA’da yabancıların aldığı evleri haftalık olarak kiralayan bazı turistlerin, 5 yıldızlı otellerde kullanılan renkli bileklikleri para ödemeden bu tesislerde hizmet aldıkları ortaya çıktı.

İngiliz Roxanne Balciunas’ın, 2 çocuğuyla birlikte Aydın’ın Kuşadası ilçesindeki bir tesise ait eski bir bilekliği takarak 5 yıldızlı otelin tüm olanaklarını ücretsiz kullandığına dair sosyal medyada paylaştığı videonun ardından; Birçok turistin bu yöntemi kullandığı belirlendi. Yabancıların Türkiye’de satın aldıkları mülkleri apart otel gibi 1 veya 2 haftalığına kendi ülke vatandaşlarına kiraladıkları, bu turistlerin bir kısmının otellere bağlı eski bileklikler takarak ücretsiz olarak yemek yiyip içtikleri belirlendi. müşteriler.

‘BÜTÜN ANTALYA’YI KAYBEDEN BİR HAREKET’

Antalya’da 5 yıldızlı bir otel zincirinin yönetim kurulu üyesi Tolga Cömertoğlu, sosyal medyadan turizmcileri ve otel sahiplerini uyardı. Yerleşik yabancıların aldıkları evleri yeniden yabancı turistlere kiralamaya başladıklarını anlatan Cömertoğlu, daha önce otellerde konaklayan misafirlerin bir kısmının buraları kiralayarak geçmişten gelen kolluklarla otellere girip tüm günlerini burada geçirdiklerini ve akşam bu konutlara geri döndü. Dikkate değer olduğunu belirten Cömertoğlu, “Bu, tüm Antalya’yı yaralayan bir hareketin başlangıcıdır” dedi.

SOSYOEKONOMİK, KÜLTÜREL VE ​​GÜVENLİK KONULARI

Cömertoğlu, yerleşik yabancıların kurallara uyması gerektiğine ve uyulmadığı takdirde sosyo-ekonomik, kültürel ve güvenlik sorunlarının ortaya çıkacağına işaret ederek, “Dünyanın neresinde olursanız olun, 90’dan fazla kalırsanız veya 180 gün oradaki turistik kalışınız biter.Ulusal sermayesi olan yolları ve suyu kullandığınız için vergi mükellefi olursunuz.90 veya 180 günden fazla kalırsanız oturma izni almanız gerekir. bir mülk sahibiyseniz 1 yıldan az kiralayamazsınız.1 yıldan fazla veriyorsanız o ülkenin vergi kanunlarına göre stopaj ve kira gibi vergi ödersiniz.Kısa süreli kiralamalarda ise özel işletme belgesi almak gerekiyor dedi.

GELEN TURİST REKOR KIRDI, OTELLERDE İŞGAL DÜŞÜK

Cömertoğlu, Antalya Havalimanı’ndan rekor kırıldığına dair resmi verilerin her gün açıklandığını ancak tüm otelcilere soralım dedi. Kemer’den Alanya’ya kadar tahmin dediğimiz yüzde 10-15 doluluk oranlarında düşüş var. Ülkeye gelen ziyaretçi sayısı rekorlar kırarken, otellere veya konaklama yerlerine gelenlerde yüzde 10-15’lik düşüş görülüyor. Yabancı uyruklu misafirlerin satın aldıkları mülkleri kendi bünyelerinde kiraladıklarını duyuyoruz. Aynı evde 9-10 kişinin kaldığını, 1-2 hafta kiraya verdiklerini ve hiçbir şekilde vergi ödemediklerini söyledi.

‘Dairelerin yüzde 80’ini yabancılar aldı’

Alanya’da 56 daireli bir apartmanda yaşayan bir arkadaşından örnek veren Cömertoğlu, dairelerin yüzde 80’inin yabancılar tarafından alındığını söyledi. Hiç gelmiyorlar, hep kiralıyorlar. Aidatlarını bile ödemiyorlar. Yabancı olmaları ve yurt içinde bulunmamaları nedeniyle icra takibi başlatılamamaktadır. Bu iş ekonomik olarak başlar ve sosyokültürel olarak devam eder. Kurallar ve yasalar derhal yürürlüğe konulmalıdır. Bu büyük otelcilerden önce küçük otelcilerimizi, pansiyoncularımızı etkileyecek bir şey, bir de güvenlik sorunu. O konutta kaç kişinin ve kimlerin kaldığını, tüm otelleri, pansiyonları, tüm konaklama tesislerini resmi belgelerle, hemen polis ve jandarmaya iletiyoruz” dedi.

OTEL GİRİŞİ YASA DIŞI TURİST Yakalandı

İngiliz kadının yaptıklarını dolandırıcılık olarak nitelendiren Cömertoğlu, mayıs ayında kaldığı otele anne babasını yerleştirerek bir İngiliz kadının kendisiyle nasıl dalga geçtiğini, günlerce ücretsiz servis, yemek, içecek aldığını yazdı. Bu temelde komik bir şey değil, büyük bir aldatmaca. Bedel ödenmiş olsaydı; bu ülkenin geliri olur. Ayrıca birkaç olay yaşadık. Bileklikleri ayda bir değiştiriyoruz. Kol bandını satın aldığını ve hatta kol bantlarını sattığını düşünüyoruz. Buraya girmeye çalışan bir Rus misafir kapıda yakalandı. Daha önce bir otelde kalmış. Arkadaşlar kol bandının renginin farklı olduğunu görünce kapıda beklettiler. Bu arkadaşlar vergisiz, kanunsuz, işlemsiz kendi dairelerini kiralıyorlar. Bir düzen, bir kural olması gerektiğini söyledi.

SEVGİ İLE İLGİLİ

Bu olaylara yaklaşanları “Aferin” diye sitem eden Cömertoğlu, “Çok üzgünüm, turizmi, özellikle her şey dahil turizmi düşman görüyorlar. Turizmin faydalarını anlatamayız. 50 milyar dolar turizm geliri konaklama kısmının vatandan ve milletten alımına gidiyor.İthalat kullanma oranımız en fazla yüzde 10.Süt,ekmek,peynir,balık içecekleri,inşaat ve deterjan malzemelerinin büyük bir kısmını yurtdışından alıyoruz. ülkemizin üretimi Kars’taki mandıracı arkadaş bilmiyor.Mandıracılığın yüzde 35’i, balıkçılığın yüzde 54,97’si, gıda, içecek ve tütün üretiminin yüzde 33,66’sı turizm sektörü. Yüzde 30 büyükbaş hayvancılık Turizme karşı bir tepkiniz var ama vatana millete nasıl faydası olduğunu bilmiyorsunuz “Çiftçinin, mandıracının, sığır yetiştiricisinin, en kötü ihtimalle balıkçının dostuyuz. Turizm sektörünün günü” dedi.

TURİST ARTTI, KONAKLAMA SAYISI DÜŞTÜ

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Genel Başkan Yardımcısı Hakan Saatçioğlu, Antalya’da sadece geçen yıl 22 bin konutun yabancılara satıldığını ve şimdi bu kişilerin bir kısmının Türkiye’de kalabildiğini belirtti. Bazıları ailesini, eşini veya arkadaşını kendi konutunda ağırlar veya kiraya verir. 18 Temmuz’a kadar 7 milyon 350 bin turist Türkiye’ye geldi. Geçen yıla göre yüzde 24 daha fazla turist gelmesine rağmen özellikle üst ve orta segmentteki otellerde doluluk şu anda yüzde 70-75 seviyelerinde. Maliye Bakanlığının bunlarla çok hızlı ilgilenmesi gerekiyor. Bu insanlar esnafa katkı sağlıyor ama otellere katkı sağlamıyor. Haksız rekabet var. Adam bir dükkânın içinde dükkân açar ve o kadar düzenlidirler ki; aralarında bir WhatsApp kümesi kurdular ve orada pazarlıyorlar. O kadar ileri gittiler ki; hangi bölgede polis devriyesi olduğunu kendi aralarında konuşuyorlar. Bu durumda muhtarların ve site yönetiminin devreye girmesi ve bu durumun sorgulanması çok acildir. Günah vergisi ödememeleri çok kötü. Pazar günleri saat 14.00’e kadar yabancılarla dolu, pazarcılar bile Rusça konuşmaya başladı” dedi.

‘MÜŞTERİ ARKADAŞLARINI BİLEZİKLE GETİRDİ’

Her şey dahil uygulaması nedeniyle birçok otelin bileklik kullandığını belirten Saatçioğlu, bu bilekliklerin dışarıdan gelen ve otelde kalmayan misafirleri ayırt etmek için kullanıldığını söyledi. Ancak Saatçioğlu, birçok misafirin bu bileklikleri saklayabileceğini belirtti. Geçmiş yıllardan kalma bilekliklerle otellere gelerek her şey dahil sisteminden faydalanmak istiyorlar ve oldukça hassas otel yöneticileri, kapı güvenliği sadece bilekliklere değil, otelde kalıp kalmadığına da bakıyor. Özellikle Antalya’da Lara veya Kemer’deki oteller bu konuda çok dikkatli olmalıdır. Geçen hafta bir keşif yaptık. Otelimizde kendisi kalıyor ama otelden bir bileklik alıp dışarıdan iki arkadaşıyla birlikte otele getiriyor. “Güvenlik grubumuz onu gördü ve fiyatımızı aldık” dedi.

POLİSE KİMLİK VERME DAHA ÖNEMLİ

Kemer Tanıtma Vakfı (KETAV) Lideri Volkan Yorulmaz, konut kiralamanın Antalya’da bizzat uygulanan bir prosedür olduğunu belirtti. Yorulmaz, Sadece Ruslar Değil; Bunu ticari olarak yapan çok kişi var. Aylık veya yıllık değil; Evlerini 3 gün, 5 gün, kimi 1 gün, kimi 1 ay, 20 gün kiralayabiliyorlar. Tabi bunun vergilendirme ya da polis raporu açısından bazı uygulamaları var, prosedürlerine uygun yaptıkları sürece bir sıkıntı yok ama burada böyle bir eksiklik var ve dikkat edilmesi gereken bir konu ise ilgili mercilere başvuruluyor. yetkililer takip edilmelidir. Faturasını ödeyip polise ihbarda bulunuyorsa bu işi yapmaya hakkı var ama bunu gayri resmi ve üstü kapalı olarak yapması bence çok sorun yaratacaktır. Özellikle polis raporu tarafı. “Polise bildirilmesi ve kimin kaldığını bilmemiz açısından bu değerlidir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu