Ekonomi

Buzağıyı kurbana mı girdin? Fransa’da Bir Gün Çalışan Et Bütün Mahalleyi Izgaraya Götürür

Avrupa’ya benzetilmek istemiyoruz ama komşu çocuğunun ne kadar mükemmel olduğundan bahseden anneler gibi görüntüler gündem oluyor. Eskiden meyveleri tek tek almakla suçladığımız Avrupalılar artık eti kiloyla alıyor. Biz meyve sebzenin kilosunu konuşurken marketin kasap reyonuna gidemiyoruz. Vejeteryanlar ve kıyma ötesini satın alamayanlar için tetikleyici görüntüler olabilir. Bir uyarı olalım.

Fransa’da yevmiye karşılığı kasabaya giden bir Türk var.

Ortalama bir inşaat işçisinin günde 150 Euro kazandığını belirtiyor. Klasik Türk hesabını yapalım: Ayda 20 gün çalışsa 3 bin euro eder. Fransa’da asgari ücret 1.709 avro, yani inşaat işçileri asgari ücret kazanmıyor, bunu anlıyoruz.

Peki, sadece bir gün çalışarak satın alınan ete geri dönelim. Tavukla başladık. Uyluklar ve kanatlar var. Tam ölçülerde sırasıyla 1.399 TL ve 415 TL’ye mal oluyor.

Kıyma ve mangal denen bir et çeşidini sucuğa benzettik ve esas aldık. Bize sırasıyla 989,7 TL ve 799,8 TL’ye mal oldu.

Türkiye’de dana eti 857,6 TL, kemikli eti ise 422,8 TL.

Sonunda pirzolamız var ve 799,8 TL’ye mal oldu. Toplamda 156.56 Euro’ya mal olan et alımı 1 günlük iş ile alınırken Türkiye’de 7 bin 156.62 TL’ye mal olan et alımı 1 aylık asgari fiyatın kapısına gelmemesine rağmen sokağa girdi.

İzlemek isteyenler için videosu burada.

Sosyal medya buna son verir mi?

Cevabı yapıştırdım!

Kıyas yapmaktan sıkılanlar olarak,

Keşke herkes karşılaştırsa diyecek kadar canı sıkılanlar da vardı.

Bu dana etinin 7’de bir hissesi gibi yevmiye karşılığında ete yorumunuz ne olur? Kokuyor ve yenmez diye ona koç demiyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu