Teknoloji

Alper Gezeravcı aslında uzaya çıkan 7. Türk: Peki ondan önceki 6 astronot kimdi?

ülke gözleri Alper Gezeravcı’nınUzay yolculuğuna hazırlanırken yıllar önce bize bu gururu yaşatan seçkin isimlerden de bahsetmek isteriz.

Onlar da Gezeravci kadar bilinmiyor ve pek çok kişi muhtemelen hiçbirinin adını bile duymamıştır. Ancak Türk asıllı Kimlikleri nedeniyle kimlikleri bizim için büyük değer taşıyor. Bu özel günde onları anlatmamak mümkün değil.

Türk kökenli ilk astronot Andriyan Grigoryevich Nikolayev’dir.

Çuvaş Türk kökenli Andriyan Grigoryeviç Nikolayev, 5 Eylül 1929’da İdil Nehri kenarındaki Şurşala Köyü’nde doğdu. Nikolayev aslında yıllar önce Sovyetler Birliği’ne yapılan Vostok 3 görevi sırasında Pavel Popoviç komutasındaki Vostok 4 ile ilk iki araçlı uzay uçuşunu gerçekleştirerek uzaya adım atan ilk Türk asıllı astronot olma unvanını kazanmıştı. Ağustos 1962, tarihinde değerli bir döneme işaret ediyordu.

Musa Manarov, uzayda toplam 541 gün geçirmiş Azerbaycanlı Türk astronottur.

Musa Kiramanoviç Manarov, 22 Mart 1951’de Bakü’de doğdu. Kariyerine erken başlayan Manarov, 21 Aralık 1987’de Soyuz TM-4 aracında uçuş mühendisi olarak çalıştı.

Bu sefer 2 Aralık 1990’dan 26 Mayıs 1991’e kadar Soyuz TM-11’de Uçuş mühendisi olarak tekrar uçtu. Uzayda kaldığı süre hayret verici. İlk ziyaret 365 gün 22 saat 38 dakika, ikinci ziyaret ise 175 gün 1 saat 50 dakika sürdü.

Üçüncü sırayı ise Toktar Ebubekirov alıyor.

27 Temmuz 1946’da doğdu Toktar Ebubekirov Ayrıca 1998’de teknik bilimler doktoru, 1997’de profesör oldu ve Korkıt Ata Kızılorda Devlet Üniversitesi’nde ders veriyor. Kendisi dünyadaki 256. kozmonottur.

Sovyetler Birliği Astronot Eğitim Merkezi’nde2 Nisan 1991’de uzay uçuş eğitimine başlayan Aubakirov, aynı yılın 2 Ekim’inde Soyuz TM-13 uzay aracıyla Baykonur’dan uzaya fırlatıldı.

10 Ekim 1991’de Toktar Aubakirov, Anatoly Artsebarsky ve Avusturyalı kozmonot Franz Fibok ile birlikte Soyuz TM-13 uzay aracıyla Dünya’ya döndü. Toplamda, uzayda 7 gün 22 saat 13 dakika harcadı.

Bir diğer isim ise Talgat Amangeldi Musabayev.

Talgat Musabayev dünyada 309. sırada, Kazak Türkü astronottur. 2008 yılında bilim doktoru unvanını aldı ve Rusya Federasyonu Hava Kuvvetleri’nde tümgeneral olarak görev yaptı; 2007 yılından bu yana Kazakistan Cumhuriyeti Havacılık Korgenerali olarak atanmaktadır. Aynı zamanda Kazakistan Cumhuriyeti Yatırım ve Kalkınma Bakanlığı Havacılık ve Uzay Komitesi Başkanı olarak görev yapmaktadır.

Musabayev ayrıca bir ayda beş kez (30 saat 8 dakika) uzay yürüyüşü yaptı. Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. 28 Nisan-6 Haziran 2001 tarihleri ​​arasında “Soyuz-TM-32” uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na yapılan ilk seferin mürettebat komutanıydı ve bu yolculuk sırasında dört araştırma ve deney programını başarıyla yürüttü.

Astronot dünyada 545’inci sırada: Aydın Ayimbetov

Aydın Ayimbetov, 27 Temmuz 1972’de doğdu.1993 yılında mezun olduğu okuldan savaş pilotu unvanını aldı. Kendisi ile aynı gün ve ayda doğan astronot Toktar Ebubekir’in Armavir Yüksek Askeri Pilot Okulu mezunları arasında yer alması tuhaf bir tesadüf.

Aralık 2009’dan bu yana Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Uzay Ajansı’nda Baş Danışman ve Ajans Bölüm Müdürü olarak görev yapmaktadır. Mart 2011’den itibaren Sultangaziev Uzay Araştırma Enstitüsü’nde Uzay Teknolojileri Bilgi ve Eğitim Destek Dairesi Başkanı olarak atandı.

2012 yılından bu yana Astana’daki Okul Çocukları Sarayı’ndaki Genç Astronotlar Okulu’nda öğretmen olarak çalışmaktadır. Soyuz TMA-18M, Soyuz TMA-16MUzay görevlerinde yer aldı.

Bu gurur verici tablonun bir diğer adı da Salican Sharipov’dur.

24 Ağustos 1964’te doğdu Salijan Sharipov 1990 yılında Sovyet Kozmonot Eğitim Merkezi astronot grubuna seçilerek uzay yolculuğu eğitimlerine başladı. Soyuz TM serisi uzay aracı ve Mir yörünge istasyonu için uzay aracı komutanı olarak eğitim aldı.

22 Ocak – 31 Ocak 1998 tarihleri ​​arasında STS-89 programı kapsamında “Endeavour” uzay aracıyla 8 gün 19 saat 46 dakika 54 saniyelik uzay uçuşu gerçekleştirdi.

Sharipov, Uluslararası Uzay İstasyonu’na ikinci uçuşunu 14 Ekim 2004 ile 25 Nisan 2005 tarihleri ​​arasında gerçekleştirdi. Soyuz TMA-510. ana seferin uzay aracı komutanı ve uçuş mühendisi olarak görev yaptı.

Soyadımız ise Alper Gezeravcı.

1979 yılında Mersin’de doğdu Alper Gezeravcı Türkiye’nin ilk astronotu olarak tarihe geçti. Son günlerin en merak edilen ismi Gezeravcı, Axiom Space’in resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre, lisans eğitimini İstanbul Hava Harp Okulu’nda Elektronik Mühendisliği bölümünde tamamladı.

Aynı zamanda Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü’nde yüksek lisans derecesi eğitim aldı. Uzayda kalacakları 14 gün boyunca 13 farklı bilim görevi gerçekleştirecek olan Gezeravcı, ülkemiz için de bir ilke imza attı.

Kaynaklar: Çimkent, AZH, panteon

Alper Gezeravcı ile ilgili diğer içeriğimiz:

savur-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu