Haber

Turan Aydoğan’dan Bakan Kuruma: “Enkaz Atıklarının Yeraltı Sularına Karışmaması İçin Çalışma Başlatıldı mı?”

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, deprem enkazından çıkan atıkların sağlığa zarar verecek şekilde doğaya karışma ihtimaline karşı alınacak önlemleri Meclis gündemine getirdi. Aydoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a, “Mevcut atıkların yer altı sularına karışmasının kirliliğe yol açacağı ve bu kirliliğin büyük tehdit oluşturacağı bilinerek, atıkların yer altı sularına karışmaması için çalışma başlatıldı mı?” diye sordu. Halk sağlığı için mi?”

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un 6 Şubat’tan sonra kaldırılmaya başlanan inşaat atıklarıyla ilgili talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sundu. depremler. Aydoğan, önergede şu ifadelere yer verdi:

“Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremler 10 ilde büyük yıkıma neden oldu. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ilk hasar tespit bilgilerine göre depremlerden en çok zarar gören yerler Gaziantep’in Nurdağı, Adıyaman Merkez, Hatay’ın Antakya ve Kahramanmaraş’ın olduğu. Dulkadiroğlu, moloz yığınlarının beraberinde getirdiği bu atıkların hem doğaya hem de halk sağlığına önemli zararlar verebileceğini uzmanlarca belirtiyor. Enkaz atıklarının içerdiği kimyasallar nedeniyle toprağa önemli zararlar veriyor.”

“ATIKLARIN YERALTI SUYUNA KARIŞTIRILMASINA İLİŞKİN BİR ÇALIŞMA BAŞLADI”

Aydoğan, Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti:

“- Moloz atıklarının yer altı sularına karışmasının kirliliğe yol açacağı ve bu kirliliğin halk sağlığı açısından büyük tehdit oluşturacağı bilinerek, atıkların yer altı sularına karışmaması için bir çalışma başlatıldı mı?

-Söz konusu atıkların kesintili depolama alanlarına taşınması için bir düzenleme yapılmış mı? Eğer öyleyse, ne zaman yapıldı?

-Möp atıklarının tekniğe uygun yönetilip yönetilmediği konusunda kamuoyu bilgilendirilecek mi?

-Tarım Bakanlığı ve ilgili illerin belediyeleri ile bu konuda işbirliği yapıyor musunuz? Varsa ne tür çalışmalar yapılmıştır?

“BU ATIKLAR CANLILARIN SAĞLIĞINA ZARAR VERECEK”

Aydoğan, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

“Bölgedeki moloz yığınlarının getirdiği atıkların hem doğaya hem de halk sağlığına önemli zararlar verebileceği uzmanlar tarafından sıklıkla vurgulanıyor. Konuyla ilgili Bakanlığın nasıl bir yol izleyeceği belli değil. Bu da değerli sorunlardan biri. kamuoyuna bilgi verilmesi gerektiğini belirterek, “Atıklarının içerdiği kimyasallar nedeniyle toprağa önemli zararlar verebileceği kanaatindeyiz. Burada yapılması gereken atıkların acilen depolanması. Deprem anında hayati önemde hiçbir şey yapmayan hükümeti diğer tüm konularda uyardığımız gibi uyarıyoruz. Hızlı bir şekilde harekete geçilmelidir. “Sağlıklarını riske atmalarına seyirci kalamayız. Bu atıklar canlıların sağlığına zarar verecek. Bakanlığın bir an önce harekete geçmesi gerekiyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu