Haber

Sel felaketinin vurduğu İstanbul ve Kırklareli’de son durum

Yurdun büyük bir bölümünü etkileyen şiddetli sağanak yağışlar, İstanbul ve KırklareliSel felaketine neden oldu. Kırklareli Demirköy ilçesinde dün sabah saatlerinde başlayan sağanak, İğneada ilçesinde su baskınlarına ve su baskınlarına neden oldu. Yağış nedeniyle Değirmen Çayı’ndan taşan suyun Demirköy ile İğneada’yı birbirine bağlayan otoyoldan çıkması nedeniyle yol bir süre trafiğe kapatılırken, suların çekilmesinin ardından trafik akışı yeniden başladı.

KIRKLARELİ’DE 5 KİŞİ KAYBETTİ

Ormancılık faaliyetlerinin yürütüldüğü bölgede istiflenen kütükler sel suları tarafından sürüklenerek bungalov evlerin bulunduğu tesise ulaşırken, evler de bu kütüklerin etkisiyle sürüklendi. Tesiste kalan 12 kişinin sular altında kalması üzerine bölgeye sevk edilen ekipler, haberler Arama kurtarma operasyonu başlattı. Dün ormanda mahsur kalanlardan 6’sı kurtarılırken, 5 kişi de hayatını kaybetti. Kayıp kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

İSTANBUL’DA CAN KAYBI 2

İstanbul’un kuzey bölgesinde dün başlayan yağış Arnavutköy ve Başakşehir’de şiddetini artırdı. Sağanak yağış nedeniyle yollarda su birikintileri oluşurken, araçlar ilerlemekte zorlandı. Birçok konut ve iş yerini su bastığı ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Yağmur nedeniyle araçlar yollarda mahsur kaldı. İlerleyemeyen bazı sürücüler emniyet şeridinde beklerken, bazı vatandaşlar ise araçlarını iterek kurtarmaya çalıştı. TEM Otoyolu Mahmutbey mevkiinde yağış nedeniyle bazı sürücüler yolda güçlükle ilerledi. Yağış nedeniyle İstanbul Havalimanı yolunda su birikintileri oluşurken, araçlar güçlükle hareket etti. İstanbul’da sel sularında 2 kişi hayatını kaybetti.

HASTANELER SULARDA TAŞIDI

Öte yandan yoğun yağış nedeniyle yağmur maliyetlerinin toparlanması sonucu hastanenin zemin ve bodrum katlarında belirli noktalarda su birikintileri oluştuğu belirtildi. Durumun acil servis, ağır bakım ve ameliyathaneler dahil olmak üzere hastanenin sağlık işleyişini etkilemediği, hastaların naklini gerektirecek bir durum yaratmadığı bilgisi verildi.

HALKALI’DA RAYLAR SU ALTINDA

Halkalı Tren Garı’nda yükselen su seviyesi nedeniyle rayların büyük kısmının sular altında kaldığı görüldü. Tren istasyonunun bir kısmı sular altında kalırken, trenlerin kesintisiz olarak yolculuklarını yaptığı görüntülere yansıdı.

BAKAN SON DURUMU YERLİKA’YA AÇIKLADI

Başakşehir’de selde hayatını kaybeden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Yıldız Yurtseven (57), ilçede Hz. Öğleden sonra Hüseyin Camii’nde düzenlenen törenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. İstanbul’da sağanak yağışın yol açtığı sel nedeniyle 2 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Yerlikaya, ölenlerden birinin yabancı uyruklu olduğunu söyledi.

KIRKLARELİ’DE HALA 1 KİŞİ KAYIP

Yerlikaya, başta merhum Yurtseven’in ailesi olmak üzere herkese başsağlığı dileyerek, “Gerçekten çok üzgünüm. Öncelikle İstanbullu hemşehrilerime başsağlığı diliyorum. Acımız sadece İstanbul için değil. Aynı zamanda acımızdır.” Dün saat 08.30-09.00 arasında Kırklareli İğneada Şişli Vadi’de bir bungalovda misafirdik.Bunun öğrenilmesi üzerine AFAD Başkanımız, itfaiye, polis, jandarma ve askeri birlikler oraya geldi. Orada zor durumda olan 10 vatandaşımızı kurtardık. 6 tanesine maalesef ulaşamadık. Arama “Tarama faaliyetleri dün itibarıyla bugün de devam ediyor. Dün 2 tanesinin cansız bedenine ulaştık. Bugün bir saat öncesine kadar 3 tanesini bulduk. Bir tanesi hâlâ kayıp.” dedi.

“TUSK AĞAÇLARININ TUTULMASI”

Konuyla ilgili yetkililerden sürekli bilgi aldığını belirten Yerlikaya, şu anda arama kurtarma çalışmalarına katılan 900’ün üzerinde askeri birlik ve AFAD gönüllüsünün bulunduğunu belirtti. Bakan Yerlikaya, bölgenin son derece derin ormanlarla kaplı bir vadi olduğuna dikkat çekerek, “Anlık yağmurun getirdiği sel kuvvetiyle ağaçları söken büyük bir yıkımın olduğunu biliyoruz. İnşallah arkadaşlarımız da bu özelliklere sahip bir vatandaş daha bulur” dedi. Bugün hava kararmadan önce büyük bir coşku var.” ifadelerini kullandı.

“YÜZDE 90’IN ÜZERİNDE TAMAMLANDI”

Bakan Yerlikaya, İstanbul ve Kırklareli’deki sürecin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından an be an takip edildiğine dikkat çekerek şöyle devam etti: “Sultangazi, Eyüpsultan, Küçükçekmece’de şu ana kadar tespit edilen ve kendilerine iletilen olumsuzlukların giderilmesine yönelik çalışmalar sürüyor. Su baskını ve su baskını devam ediyor. Büyük bir kısmı yüzde 90’ın üzerinde tamamlandı.”

İSTANBUL’DA 564 EV SU SALDI

AĞAÇ KÜTÜKLERİ VE KÜTÜKLER KIRKLARLELİ’DE İŞLERİ ZORLAŞTIRIYOR

Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinde sel sonrası kaybolan Ahmet Baki Şimşek’i arama çalışmaları sürüyor. AFAD, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Arama Kurtarma, itfaiye, Ulusal Tıbbi Kurtarma ekipleri, Polis Arama Kurtarma Timleri ve askeri birimler, bungalov evlerin sular altında sürüklendiği bölgenin yakınında kaybolan kişiyi arama çalışmalarını sürdürüyor. Suyun çekildiği alan ve çevresinde yapılan çalışmalar sırasında gruplar, su basmış kütük ve ağaçların çevresine ve altına bakıyor. Çok sayıda ekibin 590 işçi ve 165 araçla çalıştığı bölgede iş makineleri ayrıca kütük, kütük ve ağaç yığınlarını da kaldırıyor. Komando birimleri de arama kurtarma çalışmalarına katılıyor. Orman köylüsü, selin sürüklediği kütük ve kütüklerin kaldırılmasına yardımcı oluyor.

“BÖLGEDE GENİŞ BİR VADİYLE KARŞIYIZ”

Onun çalışmaları İç mekan Koordinasyonu Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Kırklareli Valisi Birol Ekici ve AFAD Başkanı OK Memiş yürütüyor. Devlet birimlerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının da arama kurtarma çalışmalarını havadan ve karadan sürdürdüğünü vurgulayan Karaloğlu, şöyle konuştu: “Sahada 590 çalışanımızla arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor ve bu arkadaşlarımıza 165 araç da destek veriyor. Dün bölgede su çoktu, dün çalışamadık. Dün AFAD Başkanımız ve Valimiz de araçlarıyla girdikleri alanda tehlikeden kurtuldu. Bugün sular çekildi. Şimdi geniş bir vadiyle karşı karşıyayız. Arama kurtarma personeli sayısının artırılması için Milli Savunma Bakanlığımızdan ilave takviye talep ettik. Çoğu komando olmak üzere 373 askeri personel bölgeye sevk edilecek. Arama kurtarma faaliyetlerinde bize yardımcı olacaklarını umuyorum. “

RUHSAL KARŞI YAPILAN BUNGALOV EVLERİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kırklareli’de yaşanan sel felaketinde vatandaşların hayatını kaybettiği bungalov evleri ruhsata aykırı olarak yaptırdığı belirlenen işletme sahibi işletme sahibinin, ruhsata aykırı bir şekilde kazaya sebebiyet vermek suçlamasıyla gözaltına alındığını belirtti. birden fazla kişinin ihmal sonucu ölümü. Tunç, şunları söyledi: “Söz konusu olayla ilgili Demirköy Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı. Ayrıca ruhsat kapsamında alışılmadık şekilde bungalov ev yaptırdığı tespit edilen işletme sahibi gözaltına alındı. Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek suçundan başlatılan ceza soruşturmasında.”

SELDE DOKTOR VE EŞİ KAYBETTİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kırlareli’de yaşanan selde İstanbul Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi’nde anestezi asistanı doktor olan Selman Bağışlar ile eşi Mihriban Bağışlar’ın hayatını kaybettiğini bildirdi. Koca, “Kırklareli’de yaşanan sel felaketiyle ilgili büyük bir titizlikle yürüttüğümüz arama kurtarma çalışmalarında canımızı acıtan canlar kaybettik. Selman Bağışlar arkadaşımız ve anestezi asistanı eşi Mihriban Bağışlar’ın cansız bedenleri maalesef kurtarıldı. İstanbul Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi’nde görevli yaralılar bulundu. Her kayıp çok üzücü. Üzücü. Şifa veren elin kaybı da öyle.” terimini kullandı.

Kaynak: Haberler.com / Turan Yiğitkin – Sayfa 3

genc-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu