Ekonomi

İkinci El Araç Satışları Ekim Ayında Düştü

Quick Finans’ın yayınladığı Ekim ayı verilerini içeren ikinci el araç raporunun güncel sayısında sektördeki değerli trendler paylaşıldı.

Quick Finans ve SmartIQ iş birliğiyle hazırlanan, ikinci el online satış ve ihale platformlarından alınan bilgilere dayanılarak hazırlanan ikinci el otomobil raporunda, satış adetleri, satış yaşlarındaki değişiklikler, satış fiyatlarındaki değişiklikler ve satış oranları değerlendirildi. Raporda sıfır kilometre araç bulunabilirliğindeki artış öne çıktı. Geçen yıla göre 2 yaşına kadar ikinci el araç satışları yüzde 19 artarken, 8-15 yaş arası araç satışları yüzde 48 azaldı. Ayrıca artan faiz oranlarına karşı bayi kampanyalarının başlaması da genel olarak ikinci el araç satışlarının azalmasında etkili oldu.

Rapora göre, Ekim ayında araç fiyatları bir önceki aya göre Euro bazında yüzde 2 oranında düşerken, TL bazında yatay seyretti. C ve D segmenti araçlarda araç fiyatlarında TL bazında yüzde 1 oranında düşüş yaşanırken, euro bazında düşüş yüzde 4’e ulaştı.

Ekim ayında satışlar bir önceki aya göre yüzde 11 azaldı ve toplam aylık satışlar 2023 yılında ilk kez 300 bin adedin altına düştü. Ancak eylül ayında segment bazında ortalama satış süresi 53 gün olarak gerçekleşti. Ekim ayında 58 güne ulaştı. 2022 yılının aynı döneminde bu süre 38 gündü.

İkinci el piyasasının önemli oyuncularından Marcar Yönetim Kurulu Başkanı Nevruz Çırak, bahisle ilgili şunları söyledi:

“2023 yılına güçlü başlayan otomotiv departmanı, ODD verilerine göre üçüncü çeyrek sonunda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 65 artışla toplam 857 bin araç satışı gerçekleştirdi. 2023 yılında seçim ortamı, Piyasanın gelişiminde makroekonomik belirsizlikler ve döviz kuru beklentileri önemli rol oynadı.” yıl boyunca otomotiv satışlarını hızlandırdı. Bu dönemde ekonomi politikaları ve makro ihtiyati tedbirler çerçevesinde yatırımcıların getirilerini korumak için farklı varlıklara yönelmesi, yatırım alımlarının güçlenmesi araç satışlarında rekoru beraberinde getirdi. Son aylarda yaşanan faiz artışları ve otomotiv pazarına getirilen tedbirler sonucunda yerini yatırım odaklı talep aldı. “İhtiyacın ertelenmesi talebinin geldiğini de söylemek mümkün.”

Quick Finans’ın bir diğer önemli iş ortağı ve İzmir ikinci el pazarının önde gelen oyuncularından İsmail Çalmaz Otomotiv’in Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çalmaz, “İzmir ikinci el piyasasının önde gelen oyuncularından biri olan İsmail Çalmaz, “Yeni otomobile olan talepte önümüzdeki dönemde azalma yaşanacak” dedi. Otomobillere olan talebin azalması ve ülkeye yeni otomobillerin gelmesinin beklenmesi nedeniyle 2023’ün son çeyreği.” “Ard arda kampanyalar ve fiyat indirimleri başladı. Ekim ayında başlayan ve kasım ayında da devam eden uygun fiyatlı sıfır araç kampanyaları, distribütör stokunda bulunan araçları uygun kurlarla satın almak için bekleyen bireylere satın alma fırsatı yarattı” dedi.

Yeni kilometreli araçlara getirilen fiyat düzenlemeleriyle birlikte ikinci el araçların payının arttığını belirten Çalmaz, şöyle konuştu:

“Son iki ayda ikinci el araç fiyatlarında ortalama yüzde 15-20 oranında düşüş yaşandı. Bu durum, ikinci el araç alım fırsatı sağlamanın yanı sıra, herkeste fiyatların düşeceği yönünde bir beklenti de yarattı.” Ayrıca distribütörlerin elindeki 2023 model araç stoğu da arttı.” Düşüş ve Merkez Bankası’nın piyasalara ekim ayının son haftasında siyasi faiz artırımına devam edeceği sinyali vermesi nedeniyle borçlanma maliyetlerinin artmaya devam etmesi, galerilerin ve yetkili satıcıların araçlarını artırma isteklerini ortaya çıkardı. Stokların yeniden stoklanması, ikinci el otomobillerdeki fiyat düşüşlerinin durmasına neden oldu. “Bu nedenle araç almayı düşünenler için Kasım ayının harekete geçmek için doğru zaman olduğunu düşünüyorum.” – ANKARA

haberkecioren.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu