Haber

Dünya Sağlık Örgütü: Avrupa’da Kovid-19 aşıları sayesinde en az 1,4 milyon hayat kurtarıldı

Avrupa Bölge Müdürü Hans KlugeDSÖ Avrupa Bölge Müdürlüğü’nün düzenlediği çevrimiçi basın toplantısında Kovid-19 aşılarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Avrupa’da ölümlerin önlenmesinde Kovid-19 aşılarının önemli rol oynadığını belirten klüp, ” Güvenli ve etkili Kovid-19 aşıları sayesinde bölgemizde en az 1,4 milyon hayat kurtarıldı. Aşılar olmasaydı Avrupa bölgesindeki bilinen kümülatif ölüm sayısı 4 milyon civarında, hatta muhtemelen daha da yüksek olabilir” söz konusu.

klüpKurtarılan hayatların yüzde 90’ından fazlasının 60 yaş üstü bireyler olduğunu kaydetti.

Kovid-19 aşılarının Aralık 2020’den kullanılmaya başlandığı Mart 2023’e kadar Avrupa bölgesindeki ölümleri yüzde 57 oranında azalttığını belirten Prof. klüpİlk hatırlatma dozlarının tek başına 700 bin kişinin hayatını kurtardığını vurguladı.

klüpAşıların gücünün ‘inkar edilemez’ olduğunun altını çizerek, Kovid-19 açısından yüksek risk altında olan kişileri, son aldıkları takviye dozundan 6 ila 12 ay sonra tekrar aşı olmaya davet etti.

Kovid-19’un JN.1 varyantının büyük ölçüde diğer varyantların yerini aldığının altını çizen klüp, “J. N.1 şu anda küresel olarak bildirilen en yaygın varyanttır ve Avrupa’da da dolaşan baskın varyanttır. JN.1 varyantının daha şiddetli olduğunu gösteren hiçbir kanıt bulunmamasına rağmen, bu virüsün öngörülemez doğası, ülkelerin yeni varyantları izlemeye devam etmesinin ne kadar hayati olduğunu gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

klüpBirçok ülkenin Kovid-19 ile ilgili DSÖ’ye raporlamayı azalttığını veya durdurduğunu belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu