Haber

Ankara Gezi davasında 23 sanığa hapis cezası

ANKARA’daki Gezi olayları nedeniyle 2016 yılında 26 sanık hakkında açılan davada karar verildi. Mahkeme sanıklardan 23’ünü farklı suçlardan 10 aydan 13,5 yıla kadar değişen hapis cezalarına çarptırdı. Sadece Bayram Dalyan “terör örgütüne üye olmak” suçundan hüküm giyerken, 3 sanık tüm suçlamalardan beraat etti.

Ankara’daki Gezi olayları nedeniyle 2016 yılında 26 sanık hakkında dava açıldı. Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada savcılık, 2020 yılında temel mütalaasını sunarak, tutuklu sanıklardan sadece bir sanık hakkında “örgüt üyeliği” hatasından ceza verilmesini talep ederken, 25 sanık için bire bir beraat. 2 yıl önceki mütalaasında sanıklar hakkında ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’, ‘terör örgütü propagandası yapmak’, ‘görevini yapmamaya direnmek’ ve ‘görevini alenen aşağılama’ suçlarından ceza isteniyordu. Devletin egemenliğinin işaretleri’.

İLAVE GÖRÜŞ VERİLDİSavcılık, 22 Nisan 2022’de mahkemeye ek mütalaa sundu. Savcı önceki mütalaasını değiştirirken, sanıklar Akın Can, Ali Yılmaz, Batuhan Uluergüven, Bayram Dalyan, Birkan Sabaz, Can Deliduman, Can Eroğlu, Cevahir Özkan, Erdal Kozan, Eren Tayşan, Gizem Bayram Bozkurt, Gülşah Öztürk Koçak, Hakan Keskin, Hazalcuter , Hikmet Tanıl, Hüseyin Arlıer, İbrahim Akyol, Uzman Çağlar, Mazlum Demir, Mert Atmaca, Osman Nuri Orhan, Sonel Temel, Şahin İmğa, Tamer Morkoç, Yoldaş Aydın ve Yusuf Can Yıldırım’a ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’, ‘terör örgütü propagandası yapmak’, ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ ve ‘görevi yapmamaya direnmek’ suçlamasıyla savcılık sanıklar Eren Tayşan, Mazlum Demir ve Yoldaş Aydın’ın da ‘devletin egemenlik alametlerini alenen aşağılama’ suçundan KARAR VERİLDİKTEN 6 YIL SONRA sanık B. Yanında tanık olarak Ankara’da görevli Ayram Dalyan ve avukatları hazır bulundu. Mahkeme heyeti, sanıkların temel mütalaaya karşı savunmalarının tamamlandığını belirterek, Bayram Dalyan’a hakkında yapılan açıklamalara ilişkin ek savunma yapacağına söz verdi. Sanık Dalyan, örgüt üyesi olmadığını ve kendisi hakkında ifade veren gizli tanık ve tanık AK’nin tezlerini kabul etmediğini söyledi. Sanık Dalyan tüm suçlamalardan beraatini istedi. Ardından söz alan bazı sanık avukatları müvekkillerinden kararın açıklanmasının ertelenmesini istedi.

Son sözlerin ardından kararını açıklayan mahkeme, sanık Bayram Dalyan’ı ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’, ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ ve ‘yerine getirmemeye direnmek’ suçlarından 13,5 yıl hapis cezasına çarptırdı. Görevini’. Mahkeme, sanıklar hakkında ‘yurt dışına çıkış yasağı’ adı verilen denetim kuralının devamına karar verdi. Mahkeme, 22 sanığı farklı suçlardan 10 aydan 4 yıl 11 aya kadar değişen hapis cezalarına çarptırdı. Sanıklar Batuhan Uluergüven, Can Deliduman ve Eren Tayşan tüm suçlamalardan beraat etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu