Haber

Almanya’da Protestan Kilisesi’nde binlerce cinsel istismar vakası yaşandı

Almanya’daki Protestan Kilisesi’nin talebi üzerine hazırlanan raporda, Protestan Kilisesi’nde 1946’dan bu yana 9 binden fazla genç ve çocuğun cinsel istismara uğradığı belirtildi.

Almanya’daki Katolik Kilisesi’nin ardından Protestan Kilisesi’nde de binlerce cinsel istismar vakasının yaşandığı ortaya çıktı. Protestan Kilisesi’nin talebi üzerine bir grup araştırmacının son 3 yılda hazırladığı rapor kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda, elde edilen belgeler kapsamında 1946 yılından bu yana Protestan Kilisesi’nde 1.259 şüphelinin yaklaşık 2.174 genç ve çocuğa cinsel istismarda bulunduğu belirtilirken, istismar vakalarının tespit edilenden fazla olduğu iddia edildi.

Raporda, tespit edilen mağdurların yarıdan fazlasının o dönemde 14 yaşın altında olduğu, cinsel taciz faillerinin dörtte birinden fazlasının kilise rahipleri olduğu belirtildi.

İstismara uğrayanların gerçek sayısının 9 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor

Raporda, birçok bölgesel kilisenin belgelerin imhasına göz yumduğu ve birçoğunun belgeleri inceleyecek yeterli personele sahip olmadığı belirtildi. Araştırma sırasında ulaşılamayan belge sayısı dikkate alındığında araştırmacılar, 1946’dan bu yana 3 bin 500 şüphelinin 9 bin 355 genç ve çocuğa cinsel istismarda bulunduğunu tahmin ediyor.

Raporda, mağdurların soruşturmaların çok geç ve çok yavaş yürütülmesinden endişe duyduğu ve gençlere yönelik risklerin hâlâ yüksek olduğu belirtildi.

“Bu buzdağının görünen kısmı bile değil.”

Araştırmada yer alan yazar Martin Wazlawik, açıklamasında “Bu buzdağının görünen kısmı bile değil” diyerek, kiliseyi olayları “son derece tepkisel” bir tavırla ele almakla eleştirdi.

“Suç sırasında onları korumadık.”

Almanya Protestan Kilisesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Piskopos Kirsten Fehrs, “Bu kadar çok insana uygulanan korkunç şiddet karşısında gerçekten şok oldum” dedi ve istismarın kreşlere kadar uzandığını söyledi. Fehrs, “Yüreğimin derinliklerinden yalnızca incinmiş olanlardan af dileyebilirim. Suç işlendiğinde onları korumadık ve öne çıkma cesaretini gösterdikleri zaman da onlara onurlu davranmadık.” dedi. .

Çocukluklarında on yıl boyunca istismara maruz kaldıklarını söyleyen mağdurların sözcüsü Detlev Zander, kilisenin hâlâ failleri koruduğunu, istismara uğrayanları itibarsızlaştırdığını ve uygun tazminattan kaçındığını söyledi.

Öte yandan 2018 yılında Almanya’daki Katolik Kilisesi üzerinde yapılan benzer bir araştırmada ise 1.670 din adamının 3.700 kişiye cinsel istismarda bulunduğu ortaya çıktı. – BERLİN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu